Hozzávalók (4 személyre)
1 egész nyúl darabolva, 1 kg krumpli, 2 alma + 4 a szószhoz, só, bors, tárkony, 1 ek.méz, 2 egész citrom, 1 ek. liszt, 1 tk vaj
A krumplit egy olajozott sütőtálba terítjük, sózzuk, megforgatjuk az olajos tálban. Rátesszük a két almát hámozva, szeletelve. A feldarabolt nyuszit megmossuk, sózzuk, borsozzuk, a felső felét megszórjuk tárkonnyal, majd meglocsoljuk az egyik citrom kifacsart levével, amiben elkeverünk 1 ek. mézet. A másik citromot cikkekre vágjuk és rátesszük a húsra. 150 fokon 2 órát sütjük, majd még fél órát 200 fokon. Közben elkészítjük az almaszószt. A vajat lábosban felolvasztjuk, belevágjuk a meghámozott almákat, megsütjük őket kis lángon. Utána liszttel megszórjuk, vízzel felengedjük, hogy ne legyen túl sűrű. Izlés szerint cukorral, citromlével, pici sóval ízesítjük (fűszert ne használjunk, mert sok lesz a nyuszival együtt ). Folyamatosan kavargatva puhára főzzük, mixeljük. Ha megsült a nyuszi, tányérokba adagoljuk, és almaszósszal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Sajtleves fokhagymás pirítóssal
Hozzávalók (6 személyre)
5-5 dkg régi, szárazabb, vagy 10 dkg érettebb sajt, 10 dkg gomolya (lehetőleg fokhagymás)10 dkg friss lágysajt, 4 tojássárgája, 0,5 l joghurt, 2 ek liszt, 1,5 l víz 10 dkg vaj vagy margarin, 4 szelet kenyér, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió
A sajtokat lereszeljük. A vajban megforgatunk 1 ek lisztet, felengedjük a vízzel, belekeverjük a sót és a fűszereket, 3 fokhagymagerezdet, majd a reszelt sajtokat, végül belemorzsoljuk a lágysajtot. Felforraljuk, közben többször megkevergetjük. Takarékon még 5 percig sűrítjük. A másik kanál lisztet elkeverjük a joghurttal, és a levesbe szűrjük. Felforraljuk ismét, majd takarékon még 2 percig csendesen főzzük állandó kavarás mellett. Egy levesestálba beleütjük a 4 tojássárgáját, és a forró levesből két merőkanálnyit rámerünk, közben kézi habverővel gyorsan eldolgozzuk. Rámerjük a többi levest is, közben a habverővel simára keverjük. Amikor kész, megpirítjuk a kenyeret, majd egyik vagy mindkét oldalát megkenjük a maradék fokhagymagerezddel.A tányérokba szedett levesbe adjuk levesbetétként, utólag. Kiflivel is készíthetjük, úgy mutatósabb :)
Jó étvágyat!
Bazsalikomos-fokhagymás joghurtban pácolt nyuszi
Hozzávalók (4 személyre)
1 nyuszi hátsó combjai és a gerince, 1l natúr joghurt, 1 fej fokhagyma összetörve, 1 ek. szárított bazsalikom, só ízlés szerint, 1 ek vaj vagy margarin, 2 ek liszt
A joghurtba belekevertem a tört fokhagymát, a bazsalikomot és a sót.
A nyuszi két hátsó combját és a gerincét kicsontoztam, féltenyérnyi méretre daraboltam (amit lehetett), és a joghurtba kevertem. Hűtőben letakarva állni hagytam néhány órát, de akár egy éjszakát is állhat. Wokban, kevés zsíron megsütöttem - bár ez eleinte inkább párolásnak hatott, mert a joghurt és a hús együtt jó sok levet eresztett. De végül megpirítottam a húst. Amikor az összes hús megsült, a maradék joghurtot leszűrtem, és a margarinban megfuttatott liszttel besűrítettem. Mártásként ráönthetjük a húsra, de mellé is adható joghurtos öntetként. Párolt rizs vagy krokett illik hozzá. Jó étvágyat!
Vörösboros kecskeragu krokettel
Hozzávalók(6 személyre):
4 db kisebb kecskecomb kicsontozva, 1 fej vöröshagyma, 10-15 dkg füstölt szalonna, 10 db borókabogyó, 10 db kapribogyó, 2 babérlevél, 3-4 gerezd fokhagyma, 3-4 csemegeuborka, 2 dl száraz vörösbor, 1 ek liszt, 0,5 dl tejszín, víz, só, bors, 5 dkg kecske krémsajt
A hagymát a szalonnával lassú tűzön megdinszteljük, rádobjuk a vékony csíkokra vágott húst, a fokhagymát, babérlevelet, sót, borsot, borókabogyót, kapribogyót és a hosszában vékonyra felcsíkozott csemegeuborkát. Felöntjük a vörösborral, és fedő alatt puhára pároljuk. Szükség esetén vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot. Amikor kész, a lisztet elkeverjük a tejszínnel és egy kevés vízzel, és a raguhoz adjuk, majd felforraljuk. Elkeverjük benne a krémsajtot is, és már tálalható is. Burgonyakrokettel vagy burgonyalángoson tálalva fenséges eledel. Elsőre elfogyott! :)
Joghurt torta
Hozzávalók:
1 liter joghurt, 1 csomag zselatin, 4-5 kanál cukor, idénygyümölcs vagy lekvár.
A joghurtot felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon benne. Hozzákeverünk bármilyen idénygyümölcsöt, epret, ribizkét, meggyet, bármit, amit szeretünk. Vagy lekvárt. Formába öntjük, és betesszük a hűtőbe néhány órára, amíg megdermed. Gyümölcs és tejszín díszítheti. És az ízében sem fog csalódni senki. Nálunk favorit :)
Töltött cukkini
Hozzávalók:
Egy duci cukkini, 60 dkg darált hús, 2-3 db zsemle, 2 tojás, 1 púpozott tk mustár, só, őrölt kömény, bors. A tetejére 1 db tejföl és 10 dkg friss, kéreg nélküli kecskesajt.
A cukkinit meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kimagozzuk és besózva állni hagyjuk. Közben a zsemléket beáztatjuk, kicsavarjuk, és a darált hússal, tojásokkal, fűszerekkel, mustárral, sóval jól összegyúrjuk, majd a félbevágott cukkiniba töltjük. Egy jó nagy sütőtálba hasábra vágott krumplit terítünk, kicsit megsózzuk, olajozzuk, és ráfektetjük a cukkinikat. Letakarva 150 fokon sütjük egy órát, majd még egy felet 200 fokon. Az utolsó 10 percben a cukkinik tetejére kanalazzuk a tejfölben elmorzsolt kecskesajtot, és készre sütjük. Igazi nyári, könnyű és finom ebéd! Jó étvágyat! :)
Könnyű, nyári ebéd - Grillezett kecskesajt
Ez az étel nem igényel különleges hozzáértést, sem különleges hozzávalókat, de akár nyári vendégváróként is tökéletesen megállja a helyét.
Hozzávalók:( 4 személyre)
30 dkg félkemény kecskesajt (Fokhagymás kivételével, mert az tapasztalatom szerint megkeseredhet a sütéstől), 1 ek. mogyoróolaj.
A sajtot 3 mm vastag szeletekre vágjuk, és serpenyőben az 1 ek. olajon, nagy lángon vagy forró tárcsán a kertben hirtelen kisütjük mindkét oldalát szép pirosra. Ha az egyik oldal kész, lapáttal megfordítjuk. Nem folyik szét, nem kell félni tőle, ahogy a képen is jól látszik! Megpuhul a sajt kicsit, így a kiszedésnél óvatosak legyünk.
Köretként zöldfűszeres rizs vagy simán friss görög saláta illik hozzá. Érdemes a köretet, salátát előre elkészíteni, mert a sajt melegen a legjobb, ne hagyjuk kihűlni! A vendégeink előtt biztos sikert aratunk.
Körtés-sajtos csirke
Hozzávalók:
4 db csirkecomb, 1 ek szárnyas fűszerkeverék, 3+2 ek olaj, 4+4 dl tej, 4 tojás, só, bors, 200+50 g liszt, 30+20g vaj,150(lehetőleg lágy)+50 g kecskesajt. 1 dl száraz fehérbor, 1 nagy körte
Elkészítés:
- 4 dl tejből, 200g lisztből 2 tojással sóval palacsintát készítünk, laskára vágjuk.
- A csirkecombokat fűszerezzük, olajon hirtelen megpirítjuk, felöntjük a borral és egy kis vízzel, és puhára pároljuk.
- A maradék tejjel, liszttel híg besamelt készítünk, belemorzsoljuk a kecskesajtot(én natúr lágysajttal csináltam)
Kivajazott tepsibe helyezzük a hozzávalókat a következők szerint:
-Laskára vágott palacsinta az aljára
-Rá a pirított csirkecomb
-Rá a szeletelt körte
-Rá a mártás
Tetejére natúr vagy köményes kecskesajt reszelve
Sütőben 200 fokon szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat! :)
Brokkoli köretnek friss kecskesajttal
1 nagy rózsa brokkoli, 4 ek liszt, 4 dl tej, 3 dkg vaj, 15 dkg friss, kéreg nélküli kecskesajt, őrölt szerecsendió, só
A brokkolit sós vízben puhára pároltam, majd a 4 ek lisztet megfuttattam a vajon, és felöntöttem a tejjel. Ízesítettem a sóval és a szerecsendióval, majd sűrűre főztem. Amikor megfőtt, belemorzsoltam a francia sajtot, jól elkevertem benne, és a rózsáira szedett brokkolira öntöttem.
Egyszerű, gyors, de nagyon ínyenc köret. Rántott zöldséghez, rántott vagy grillezett csirkéhez, nyúlhúshoz ajánlom.
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése