2015. május 2., szombat

Capra Ludens

Mert nap mint nap annyi minden történik, hogy egyszerűen nem lehet mindent elmesélni...
Pár nappal ezelőtt kint voltam a kecskéknél, és látom ám, hogy Bogyika talált egy nagyobb követ (hogy hogy került oda, rejtély). Egyik oldalán gömbölyű volt, a másik oldala szabálytalan. És Bogyika nekiállt focizni vele. Terelgette, pofozgatta a lábával, lökdöste, rugdosta. Sajnos nem volt nálam a telefonom, így nem tudtam megörökíteni, csak a retinámon, szóval csak elmesélni tudom. De Bogyika nemcsak a kővel tud játszani. Egy másik jelenetet viszont sikerült megörökíteni, amikor a felakasztott lámpával fejelgetett, miután befejezte az abrakolást, én pedig még a kollégát fejtem. Íme:


















Petra pedig a bedobott nagy faágakkal birkózott, beleakasztotta a szarvát, és felhajigálta őket a hátára, majd diadalmasan körbenézett, hogy mindenki jól látta-e, amint legyőzte a gonosz Sokágú Villás Faágat.
 De mindenkinek van kedvence. Saciaboci például a talicskában látja mindenkori leszámolnivaló ellenfelét. Eleinte, amikor Géza bevitte benne a szénát neki és Rómeónak, elég volt csak egy pillanatra félrefordulnia, amíg a kaput becsukta maga után, addigra repült a talicska szénástul. Most már rutinosabb Géza. Először beviszi Sacikának az abrakot, és amíg azzal elvan a boci az ólban, addig beviszi a szénát nekik. De azért nem hagyja Sacikát mókázás nélkül - minden nap hagy egy icipici szénát a talicskában, és úgy csinál, mintha ott felejtette volna az istálló előtt. Sacika kijön az ólból száját nyalogatva, körbenéz, meglátja ősi ellenségét, a talicskát, már villan is a szeme, és nekifutásból durrrrrr! A talicska repül, a boci boldog - megint leszámolt az ellenséggel. És ugrabugrálva elszalad.
A pulykákkal is van újság. A saját óljukban szerettük volna, ha költenek. Ugye a pulyka nagyon jól elül, hát reméltük, hogy lesz sok-sok édi kis pulyánk újra. Volt is egy-két tojás, de nem igazán foglalkoztak vele. Történt pedig, hogy a kertjük kerítését építettük, így át kellett őket helyezni egy-két napra. a kecskék ólja mellett döntöttünk - ők találnak maguknak elég elhullajtott magot, férget, zöldet a kecskeudvarban. Nem is baj, ha kicsit átkapirgálják, rendbe teszik. Második nap Géza mesélte, hogy a pulykakakas a tyúk hátán gyakorlatozik. Szupi. Harmadnap vissza akartuk tenni őket a helyükre - egyszer csak látjuk ám, hogy három tojás figyel Balambér óljának a legsarkában. Hát gyors meghányásvetés után úgy döntöttünk, a pulykák maradnak. Maradtak is, és hamarosan tíz tojás figyelt az ól sarkában.
Egyszer aztán Pulykamama ráült. És kucorgott rajta. Pulykapapa pedig kint kódorgott elárvultan. De hamar visszatért szíve hölgyéhez. Mert valahogy nem esett le neki, hogy ő most már Pulykapapa. És csak ácsorgott szerencsétlenül az asszony mellett. "Mi a baja? Mért nem jön kapirgálni? Mér' fordult föl a világ?"
Pulykamama csak üldögél, kucorog a tojásokon. Pulykapapa meg sértődötten rutrutol. És nem érti. :)

Nincsenek megjegyzések: