2016. február 8., hétfő

Ward - bál, borkostoló

Nagyon érdekes, látványos és izgalmas feladatba vágtuk a fejszénket, amikor elvállaltuk a Ward-bálon a bor- és sajtkóstoló programban való aktív közreműködést, úgyis mint sajtkóstoló. Összeilleszteni a borokat a sajttal, pláne látatlanba - azaz ízleletlenbe :) - hát ez tényleg izgalmas volt.
Ami a borokat illeti, a borász fiatalember, Ádám, volt olyan kedves, és készített nekem egy kis leírást a borokról, amit felhasználva készítettem el a sajtlistát. A borok így néztek ki:

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2014: friss savú, ropogós, citrusos bor, a fajtára jellemző klasszikus zöld fűszeres, vágott füves, csalános jegyekkel

Sauska Tokaj Chardonnay 2013: krémes, vajas fehér bor, hordóban érlelve, illatában és ízében vanília, csemege kukorica, tölgy

Heimann Kékfrankos 2014 Szekszárd: kékfrankos acéltartályban erjesztve, , cseresznye, meggy, gyümölcsös korty

Kiss Gábor 364 Rouge 2014 Villány: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc házasítása, finom feketebogyós erdei gyümölcsök, fűszerek, kis kesernyével a korty végén - finom tanninok

Oremus Édes Szamorodni 2011 Tokaj: 110 gramm maradékcukor, aszalt gyümölcsök, méz, hárs

Ebben a sorrendben kóstoltunk. A sajtokat végül Ádámmal közösen - az én elgondolásomhoz képest - némi változtatással adtuk. Történt ugyanis, hogy a diós trappistámat még nem találtam kellőképpen érettnek a feladata ellátására. Így azután elcsomagoltam egy kis chilis-majorannás mozzarella tekercset és egy kakukkfüves gomolyát pluszba, hogy majd ott döntök. Pedig dehogyis! Egyszerűen nem lehetett dönteni. Ugyanis a kóstolásnál Ádám beleszeretett az összes sajtba, úgyhogy az ötféle bor mellé végül hatféle sajt került, a következőképpen:

- Sauvignon Blanc - Friss sajt
- Chardonnay - Burrata
- Kékfrankos - Cacciocavallo
- 364 Rouge - Belval és Kakukkfüves gomolya
- Édes Szamorodni - Chilis - majorannás mozzarellatekercs

Hetyei György tanár úr szervezésében, minden bor - bemutatás után jött az aktuális sajt bemutatása általam, majd egy népdal élő zene mellett. Fantasztikus hangulat, finom borok és sajtok, jó társaság - kell ennél több? :)

Nincsenek megjegyzések: