2013. február 5., kedd

Takarítás


Végre megtörtént. :) A kecskéknél mi mélyalmos rendszerben dolgozunk, ami azt jelenti, hogy egy évben kétszer szedjük föl a jól összeérett trágyát. Ez elég nagy munka, a szomszédunk szokott segíteni egy kisgéppel. Idén egy kicsit elhúzódott, már tavasszal meg kellett volna csinálni, de hol az időjárás, hol egyéb körülmények álltak akadályként az utunkba, így mindig tolódott a dolog. Nemcsak az istállóról van ugyanis szó ilyenkor, hanem az udvar nagy részéről is, ahol a kecskék tartózkodnak. Immár majdnem 40 cm magasra sikerült emelkednie a trágyarétegnek. Nem kell persze ettől megijedni, ez csöppet sem azt jelenti, hogy a kecskék térdig trágyában járnak. A széna, amit megesznek nap, mint nap, szépen elterítődik friss, száraz rétegként az addigi produktumhalom tetején, így ők mindig azt érzik, hogy száraz a felület. Csak mi látjuk, hogy az istálló teteje egyre közelebb kerül a fejünkhöz. 
Idén annyiban is különleges volt a segítségünk, hogy a szomszédunk fia, Sankó volt, aki összeszedte a trágyát. És mondhatom, felnőtthöz illő munkabírással, órákat dolgozott a napon, boszorkányos ügyességgel mozgatva a gépet, túrva, hordva a trágyát! Csináltam egy képet róla, bár nem túl jól látszik, mert a telefonnal készült a tűző napon, de érdemes volt a megörökítésre, mert kitartó, becsületes és nagyon ügyes munkát végzett!






















Azt azért megemlíteném - bár nem érződik a képen - hogy ennek a bő féléves trágyának volt ám "ájere" - ami azt jelenti, hogy olyan büdös volt, mint a féléves  istállótrágya. Pont olyan büdös. Ez két szempontból lényeges - 1. Ez a 13 éves fiatalember nem játszott, hanem dolgozott ebben a jó tömény szagban, ami nem akármi. Ketten lapátoltuk a trágyát a gép kanalába olyan helyeken, ahova nem fért be géppel. 2. Az olyan megjegyzésekre, mint "éltek, mint Ádám és Éva a Paradicsomban" ezt a munkát is szeretném megmutatni. Nem elriasztásképpen - félreértés ne essék! De a vidék, a gazdaság, nemcsak romantikus, nyári reggelekből áll, hanem kemény, munkás hétköznapokból is. Hazudnék, ha csak a kellemes dolgokat írnám le. Ez nem kellemes munka, de szép, eredményes, fárasztó - ami jó - és leginkább a végeredménye miatt szeretem: a tiszta istálló, tiszta udvar, amiben tiszta állatok laknak. :)

Nincsenek megjegyzések: